top of page

NProtect: Az új kettős hatású inhibitor, mely növeli a folyékony NP műtrágyák hatékonyságát

A folyékony műtrágyák előnyei.

A folyékony műtrágyák használata sokkal előnyösebb lehet a szilárd műtrágyákhoz képest, különösen olyan területeken, ahol kevés a csapadék. A növények a tápanyagokat oldott formában veszik fel a talajból, ami azt jelenti, hogy a műtrágyák hatásához vízre van szükség. Száraz időjárás esetén azonban kevés a víz a talajban, és az is valószínű, hogy a már meglévő nedvesség telített, tehát már nem tud több ásványi anyagot feloldani. Ezért a szilárd műtrágyák csak eső után képesek kifejteni hatásukat. Ugyanakkor a folyékony műtrágyák hatóanyaga már eleve oldatban van, így nem igényel további folyadékot a hatás kifejtéséhez.

A szilárd műtrágyák kijuttatása a legpontosabb műtrágyaszóró beállítás esetén sem lehet olyan homogén, mint a folyékony termékek kijuttatásakor. A homogenitás kiemelten fontos a fiatal állományok foszforellátása miatt, amikor a növények gyökérrendszere még korlátozott méretű, és nem képes elérni a tápanyagokban gazdagabb talajrétegeket.


A nitrogén (N) szerepe:

A növények a nitrogént a talajból veszik fel ammónium (NH₄⁺) és nitrát (NO₃⁻) formájában. A gyökerek által felvett nitrát nitrogént a növényi szövetekben nitrogénasszimiláció során alakítják át. A nitrogén-asszimiláció fő lépése a nitrát redukciója ammóniummá nitrogén reduktáz enzimek segítségével.


Mivel az asszimilációs folyamat több időt és energiát igényel, a fiatal növények számára előnyösebb az ammónium felvétele, amely hatóanyag jóval energiatakarékosabban hasznosítható, mint a nitrát. Az energiapazarlóbb felhasználás mellett a nitrát a talaj kötöttségétől és a csapadék mennyiségétől függően kimosódik a talajból, ami jelentős hatóanyagveszteséget is eredményez.



Az alaptrágyázásban és startertrágyázásban használt nitrogén elsősorban a fiatal növény gyors megerősítésére szolgál. Ebben a fázisban a legelőnyösebb nitrogén forma az ammónium az energiamegtakarítás miatt.


A foszfor (P) szerepe.

A foszfor kiemelkedő szerepet játszik a korai növényi fejlődési szakaszokban, ahol kulcsfontosságú a növények energiatermelése, sejtosztódása, és szerves anyagok szintézise. A foszfor részt vesz az ATP (adenozin-trifoszfát) és más energiaforrások előállításában, illetve nélkülözhetetlen a nukleinsavak (DNS és RNS) és foszfolipidek alkotóelemeinek szintézisében.


Foszfor felvételének korlátai:

A fiatal növények gyökérrendszere általában korlátozott méretű a kezdeti fejlődési szakaszban, és nem képes elérni a tápanyagokban gazdagabb talajrétegeket.

A foszfor lassú mozgása a talajban azt eredményezheti, hogy a növények nehezen jutnak hozzá ehhez a kulcsfontosságú tápanyaghoz, különösen a kezdeti növekedési szakaszokban, amikor a gyökérrendszer még fejlődés alatt áll.

Ezen túlmenően a magas vagy alacsony pH érték, a hideg talajok, és más tápelemek (pl. vas és alumínium) túlzott jelenléte is gátolja a foszfor felszívódását.


A foszforhiány következményei a növények számára stresszt és fejlődési problémákat jelenthetnek. Ez megnyilvánulhat a lassuló növekedésben, és általánosságban a növények alacsonyabb teljesítményében.


Az NProtect inhibitor komplex hatása.

Az új NProtect inhibitor a piacon egyedülálló módon mindkét kulcsfontosságú tápelem, a nitrogén és a foszfor hatékonyságát is fokozza a kiváló műtrágya hatás érdekében.


N hatás

Az NProtect szabályozza a műtrágya ammónium tartalmának nitrifikációját. A megtartott ammónium hatékonyan segíti a növények korai növekedését, hiszen felhasználása energiatakarékosabb a növény számára. A lassabb nitrát képződés következtében csökken a nitrát kimosódás és a környezetterhelés mértéke.


P hatás

Az NProtect szerves polimerjei hatékonyan védik az NP oldattal kijuttatott foszfor hatóanyagot a lekötődéstől. Ezzel minimalizálják a hatóanyagveszteséget és folyamatosan elérhető formában tartják a foszfort a talajban.


Gazdasági haszon.

Az NProtect inhibitor jelentősen megnöveli a kijuttatott NP oldatok nitrogén és foszfor hatását, amely a terméseredményekben és minőségben is látható.

A NÉBIH által 2022-ben beállított regisztrációs kísérletében az NProtect 2 l/1000 l NP oldat dózissal is magasabb terméseredményt ért el, mint a versenytárs nitrifikációgátló inhibitor 1,7 l/ha dózissal kukoricában. A kísérletben azonos dózisú NP oldatot használtunk, a versenytárs viszont csak nitrifikációgátló hatással bír az NProtect kettős hatásával szemben, melynek előnyét az eredmény is jól mutatta.


AÖP program.

Az NProtect inhibitor használatával minimalizálható a nitrogén kimosódásából származó környezetterhelés és a foszfor lekötődéséből adódó hatáscsökkenés. A környezet védelmében az EU támogatja azokat a készítményeket, amelyek a hatóanyagok hatékonyságát javítják és csökkentik a környezetterhelést. Az AÖP programban az NProtect inhibitor használata 1 pontot jelent a gazdálkodónak a gazdasági előnye mellett.


Az NProtect inhibitor előnyei az NP folyékony műtrágyák használatához.

· A magágyba dolgozott vagy vetéssel sorba juttatott folyékony NP műtrágyák hatóanyaga már eleve oldatban van, így nem igényel további folyadékot a gyors hatás kifejtéséhez.

· Az NProtect szabályozza a nitrogén átalakulását, megőrzi a nitrogén hatóanyagot ammónium formában. Az ammónium forma hatékonyabb, mint a nitrát az energiatakarékosság szempontjából, ami különösen a növények korai növekedési szakaszában előnyös.

· A szabályozott nitrifikációnak köszönhetően lassul a talajban a kimosható nitrát forma felhalmozódása, ami jelentősen csökkenti a hatóanyagveszteség mértékét és a környezetterhelést.

· Az NProtect foszforvédelemért felelős polimerjei megvédik a foszfort a lekötődéstől, ezzel csökkentik a hatóanyagveszteség mértékét a savanyú és meszes talajon.

· Az NProtect foszforvédelemmel ellátott NP folyékony műtrágya hatékony foszforhatásának eredményeképpen biztos alapot nyújt a növények gyors megerősödéséhez.

· A versenytárs termékekhez képest, hatékonyságának köszönhetően kisebb dózisban is eredményes.

· A versenytárs termékekhez képest alacsonyabb hektárköltséggel használható.

· A hatékonyságot növelő és a környezetterhelést csökkentő termék, ezért használata 1 pontot jelent az AÖP programban.

77 views0 comments
bottom of page