top of page

Táblaspecifikus tápanyag-gazdálkodási terv

Az évente kötelező tápanyag-gazdálkodási terv készítése az 5 évente kötelező talajvizsgálaton alapul.

Amennyiben a talajvizsgálatot és a tervkészítést szakmai alapokon végezzük nem csak a kötelezettséget teljesítjük, hanem valóban nagy segítség a hatékony tápanyagellátásban, ami javítja a növénytermesztés eredményét.

Mit mutatnak meg a talajvizsgálat által mért adatok?

Mit tartalmaz a szolgáltatás és mi a célja?

A hatékonyság növelésének számos módja lehet, de ez táblánként változó. A kiemelkedő termelési adottságú talajon lehet például a hozam növelés, ha eddig nem használta ki a lehetőségeket, vagy költségcsökkentés, amennyiben a lehetőségek korlátozzák a termésátlagok további növelését, viszont megtartható a hozam alacsonyabb ráfordítás mellett is, és lehet, hogy érdemes talajjavításba fektetni a jövőbeli eredménynövelés érdekében. A helyes módszert csak a talaj és az üzemi technológiák, valamint az ezekkel elért eredmények értékelése alapján tudjuk meghatározni.

 

A FIELD EXPERT szolgáltatások célja az, hogy mind szakmailag, mind költségben, mind technológiai megvalósíthatóság terén a gazdálkodóval egyeztetett és általa elfogadott reális tápanyag-gazdálkodási, illetve tápanyag-technológiai tervet készítsünk, amely valós támpontot ad az egész éves gazdálkodás során és valóban segítséget nyújt a tevékenység eredményének növelésében, illetve az eredmény stabilitásának fokozásában.

talajmintavétel1_edited.jpg
Talaj mintavétel

A hagyományos talajmintavétel 5 hektáronként 1 db mintát tesz kötelezővé szántóföldön 0-30 cm szelvényben, ültetvényben 0-30 cm és 30-60 cm szelvényekben. A mintákat 15-20 részmintából (leszúrásból) keverjük össze. A mintavételi útvonal a tábla alakjától és méretétől függ, általában átló mentén vagy Z alakban mintázunk.

6 Kivonatkészítés 3_edited.jpg
Akkreditált talajvizsgálat

A minták saját akkreditált laboratóriumunkba érkeznek, ahol bővített talajvizsgálatot végzünk.

A bővített vizsgálat során mérjük a talaj kémhatását (pH), kötöttségét (KA), humusztartalmát, mészellátottságát, összes sótartalmát, nátriumtartalmát, foszfor, kálium, magnézium, kén, cink, réz, mangán

Plant Biologist
Tápanyag-gazdálkodási terv

A tervdokumentációban kiértékeljük a talajvizsgálatok eredményét és megfogalmazzuk, rangsoroljuk a problémákat.

Kiszámoljuk a termesztett kultúra tápanyagigényét és a talaj tápanyagellátottságának függvényében a kijuttatandó trágyaigényt. A számításnál többféle kompenzációs tényezőt is figyelembe veszünk.

A trágyaigény és a talajvizsgálat alapján javaslatot teszünk a teljes tápanyag technológiára.

A technológiában javasolt termékekre mennyiségi összesítő táblázatot és költségelemzést is végzünk.

bottom of page