top of page
Close Up of Corn Field

Levélanalízis

A levélanalízis egyfajta megelőző kontroll vizsgálat, ami megerősíthet bennünket abban, hogy jó úton járunk a tápanyag utánpótlásban vagy korrekcióra van szükség.

Mit tartalmaz a szolgáltatás?

Szaktanácsadói gyakorlatunk során gyakran tapasztaljuk, hogy a lombtrágyázás sok helyen az önmegnyugtatás szempontjai alapján működik: veszünk valamit olcsón, amivel "kenegetjük" a növényt. Ha viszont nem azt a hatóanyagot vásároltuk meg, amire szükség le volna, akkor az alacsony költség is felesleges kiadás volt. Komolyabb veszély viszont, hogy vannak túladagolható tápelemek és ez legalább akkora gondot okoz, mint a tápelemek hiánya. Szaktanácsadásunk során a szükséges hatóanyagokat a megfelelő fejlődési fázisban és dózisban ajánljuk, ehhez FIELD EXPERT szolgáltatásunk keretében lombtrágyázási tervet is készítünk.

A talajvizsgálattal a talajból elérhető tápanyagok mennyiségéről szerzünk tudomást és az eredmény, valamint a növény szükségletének függvényében feltöltést végzünk. Annak ellenére, hogy a talajban rendelkezésre áll a tápanyag, sokszor előfordul, hogy a növény bizonyos tápelemeket mégsem tud kellő mennyiségben felvenni. Tápanyagfelvételi problémát több minden okozhat. Kedvezőtlen kémhatás, antagonizmus, kötöttségi probléma, hatóanyagveszteségek, vagy időszakosan időjárásra visszavezethető problémák. Ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy a növényben is rendelkezésre állnak-e a felépítő folyamatokhoz szükséges tápelemek, vagy minden korábbi igyekezetünk ellenére hiányállapot áll fenn? A levélanalízis arra ad lehetőséget, hogy azelőtt feltárjuk és okszerűen kezeljük a kezdődő problémát, mielőtt az szembetűnő tüneteket és visszafordíthatatlan termésveszteséget okozna.

Scientist Using Microscope

Akkreditált

talajvizsgálat

Computer with Graph

Növényvizsgálat kiértékelés

Hydroponic Vegetable Farm

Lombtárgya technológia tervezés

A növénymintavétel szabályai

Mint minden laborvizsgálat sikere, így a levélanalízis eredményessége is az úgynevezett reprezentatív minta kialakításán múlik. Ennek megfelelően a minta begyűjtése során be kell tartanunk néhány egyszerű szabályt.

  1. Egy minta kb. 50-100 különböző növényről szedett levelek összessége.

  2. A mintavételi terület nagysága min. 12 ha, homogén terület esetén max. 48 ha legyen!

  3. A sorvégi forgót és a tábla széli 5 m-es sávot zárjuk ki a mintavételből!

  4. Egy minta egyazon tábláról, azonos előveteményű, faj és fajtájú növényekből vagy növényekről szedett levelekből álljon!

  5. A fajtára jellemző, ép, egészséges, kifejlett (már nem növekvő) leveleket válasszuk!

  6. A táblára jellemző átlagos fejlettségű növényeket válasszunk a mintavételhez!

  7. Egy növényről csak egy levelet vegyünk le!

  8. Ha a mintavételi területen belül hiánytünetes növények, levelek elszórtan találhatóak, akkor abból is kerüljön a mintába, illetve ha foltszerűen jelentkezik a hiánytünet, akkor abból külön mintát kell gyűjtenünk!

Gazdálkodó Kft.

" Megért sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium professzonális segítségükkel."

bottom of page