top of page

Milyen termékek érnek biztosan pontot az AÖP támogatásban?

A 2023-2027 KAP támogatási ciklus számos változást hozott. A termeléstől független támogatások a következő jogcímekből állnak/állhatnak:


Alap jövedelemtámogatás.

-

147 EUR/ha

Fiatal gazda kiegészítő jövedelemtámogatás, melyben lehetőség nyílik a 2023 előtt támogatást nyert fiatal gazdák számára az ötéves támogatási időszak teljes kihasználására az új, kedvezőbb feltételek mellett.

300 ha-ig

157 EUR/ha

Újraelosztó vagy redisztribúciós támogatás (ÚJ), amelynek célja a támogatások igazságosabb elosztása.

10 ha-ig 150 ha-ig

80 EUR/ha 40 EUR/ha

Agro-ökológiai program (AÖP) (ÚJ)

-

60-120 EUR/ha


Az AÖP jelentős tétellel egészíti ki az alap jövedelemtámogatást, melyet különböző gazdálkodási gyakorlatok vállalásához köt. A támogatás elnyeréséhez összesen 2 pont elérése szükséges. Jelenleg mind a gazdálkodók, mind a forgalmazók számára kérdés, a gyakorlatokhoz kötődő szerek, hatóanyagok elfogadott listája. Ezek tájékoztató jelleggel meg fognak jelenni a kormany.hu oldalon, a tárca sajtóközleményének formájában, továbbá a KAP Stratégiai Terv végrehajtását támogató, dedikált honlapon is.


Fontos körülmény, hogy ezek a tájékoztató listák még nem bírnak joghatással, mert magát az AÖP-t kihirdető miniszteri rendelet március végén fog megjelenni előreláthatólag. A rendelet teremti meg a jogalapját a programnak, a benne teljesíthető gyakorlatoknak, továbbá az egyes gyakorlatokhoz kötődő olyan részletszabályok megalkotásának, mint az elfogadott szerek és készítmények listája. A rendelet hatályba lépését követően tehát már nem sajtóközlemény mellékleteként, hanem joghatással bíró, ún. irányító hatósági közleményként ismét megjelenik a felsorolás.


A listákat a következő években minden februárban közleményben frissíti az irányító hatóság. Ezen felül az év közben forgalombahozatali engedélyt szerző készítmények is felkerülnek valós időben a listára, melynek módja még kidolgozás alatt áll.


A következő alapelvek mentén készültek és frissülnek majd a listák:

• a mikrobiológiai készítmények, talajkondícionálók, növénykondícionálók és nitrogén-megkötő készítmények esetében kifejezetten a NÉBIH által az adott termékkategóriában kiadott engedélyokirat a döntő;

• ez azt is jelenti, hogy a termésnövelő anyagok új szabályozása keretében, az új nomenklatúra valamelyikében szerzett forgalombahozatali engedély, Európai Uniós engedély, nem minősül automatikusan egyenértékűnek az AÖP-ben rögzített termékkategóriákkal és a NÉBIH saját minősítési-engedélyezési eljárásával;

• minden olyan termék, ami rendelkezik az első pontban említett NÉBIH engedélyokirattal az adott termékkategóriában, automatikusan felkerül a listára. Nincsenek tehát további szűkítő feltételek.


Az Agro Masters portfóliójában jelenleg 6 növénykondícionáló készítmény rendelkezik NÉBIH által kiadott engedélyokirattal Ezen túlmenően további 3 talajjavító, 2 talajkondícionáló, 2 mikrobiológiai készítmény és 4 növénykondícionáló engedélyét várjuk az év során.

A termékekről szaktanácsadóink részletes tájékoztatást adnak.


184 views0 comments

Comments


bottom of page