A napraforgó és a szója vetésterülete folyamatosan növekszik. Ez a két növény a magyar szántóföldek egyre nagyobb részét foglalják el. Ennek során jelentős, millió tonnás nagyságrendeben keletkeznek szármaradványok. Az, hogy mi történik ezzel a tetemes mennyiségű biomasszával, alapvető hatással van a talajra és az utóvetemény sikerére.
TERMÉSZETES EGYENSÚLY
Természetes körülmények között a talajok soha nem, vagy csak nagyon ritkán szembesülnek olyan kihívással, hogy egyszerre ilyen tömegű növénymaradványt kelljen lebontania. A természetes növénytakaró fajgazdagságának és az állandó talajborítottságnak köszönhetően folyamatosan keletkeznek elhalt növénymaradványok, ami a talajba kerülve folyamatos szerves tápanyagot biztosít a talajlakó életközösség számára, mely egészséges, kiegyensúlyozott talajaktivitást eredményez. A talajok művelésbe vonásával ez a típusú természetes harmónia megszűnik. A szántóföldi termesztésben a bontó szervezetek tápanyagellátása időszakossá válik, környezeti feltételeik a talajműveléssel, vetésváltással, kémiai anyagok használatával drasztikusan változik. Ezt a kihívást csak fokozza az egyre gyakrabban és hosszabban tartó aszályos periódusok és a talaj drasztikus felmelegedése.
A talaj biológiai funkcióromlásával a termelők legtöbbször akkor szembesülnek először, amikor a talajba dolgozott növénymaradványok lebomlása lelassul, vagy a talajból fertőző kórokozók (fehérpenészes rothadás, Pythium, vagy Fusarium) egyre nagyobb problémát jelentenek a termelés során. Ez különösen a napraforgó és a szója esetében jelent növekvő kockázatot, hiszen ezen fajok folyamatosan bővülő vetésterülete egyre többször jár együtt a vetésforgó lerövidülésével, beszűkülésével.
A TALAJOK KOMPLEX AKTIVÁLÁSA
A talaj egészséges működése a termelő alapvető érdeke, mert csak egészséges talajon tudunk hatékony termesztéstechnológiát megvalósítani. A talajegészség megőrzése, vagy visszaállítása ezért elsőszámú feladat. Ennek fontos része a talaj biológiai aktiválása, melynek során segítjük a talajélet egészséges regenerációját. Egy jól megválasztott mikrobiológiai készítménnyel komplex hatást érhetünk el, a talaj többféle biológiai képességét is javíthatjuk.
A talaj biológiai aktiválásra komplex megoldást nyújt az SCD AGRO mikrobiológiai készítmény, ami a talaj valamennyi biológiai tulajdonságát segíti:
a talaj szárbontó kapacitása,
a tápanyagok körforgása, remobilizációja,
a talaj légköri nitrogén és szén megkötő képessége,
a növényeket betegítő kórokozó gombák (Fusarium, Sclerotinia stb.) felszaporodásának korlátozása, mellyel mérsékelhetjük az ebből fakadó kockázatot,
a talaj szerkezete, művelhetősége és vízgazdálkodása.
Az SCD AGRO felhasználását megkönnyíti a hosszú és egyszerű tárolhatóság. A termék minimum 5 l /ha dózissal tarlókezelésre és talajoltásra egyaránt felhasználható.
Az SCD AGRO AÖP gazdálkodásba illeszthető, 2 pontot jelentő mikrobiológiai készítmény.
A termékkel kapcsolatos további információkért keresse Agro Masters szaktanácsadóját!
Comments