top of page

Növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási észrevételek az év elején

Updated: Mar 9, 2023

2023 tavaszi állomány szemlénk során mit tapasztalhatunk a kalászos- és repcetáblákon? Milyen lehetőségeket használhatunk ki az eredményes növénytermesztés érdekében és milyen problémákra kell odafigyelni? Az alábbi sorokban ezekre kérdésekre keressük a választ.
Hol tartunk most?


Lassan kijelenthetjük - így március elején -, hogy a mögöttünk lévő tél komoly fagykárokat nem okozott a telelő szántóföldi növényekben. Az enyhe tél alatt a növények nem tudtak hosszan nyugalmi állapotba vonulni. A talaj víz- és tápanyagkészletét folyamatosan használták a növények.Ígéretes évkezdés


Az őszi vetésű növények kezdeti fejlődéséhez optimális volt az őszi időjárás. A komoly csapadékot hozó szeptember után a repce és kalászos állományok is szépen keltek és egyenletesen fejlődtek. Ezt a folyamatot támogatta a kedvező októberi és novemberi időjárás, mely során az állományok zöme elérte az optimális fejlődési állapotot a tél elejére. A fejlett kalászos állományokban ugyan megtelepedtek különböző gombás betegségek, de súlyos levélveszteséget az ősz során még nem okoztak.


Gyors fejlődés, fokozott tápanyagigény


Az enyhe tél után a fejlett növények kora tavaszi növekedése gyorsabban és intenzívebben indulhat. Ez azt jelenti, hogy a növények fokozott anyagcserefolyamatai fokozottabban és intenzívebben terhelik a talaj tápanyag- és vízszolgáltató képességét. Ilyen helyzetben szorosan nyomon kell követnünk a tápanyagpótlással a növények fejlődését, csak így tudjuk elkerülni az átmeneti tápanyaghiány kialakulását. Ezt a fejtrágyázás mellett kiegészítő lombkezeléssel tudjuk megtenni.


Kora tavaszi technológiák


Az ősszel kialakult növényegészségügyi helyzet az enyhe tél során nem javult, sőt a kalászosokba megtelepedett gombás betegségek tünetei a tél nagy részében erősödtek. Ezt a növényvédelmi technológiában is le kell reagálnunk. A kibontakozó kórfolyamat gyors megállítása, a további levélveszteség elkerülése a legfontosabb. Ezért, különösen árpában a korai védekezés szerepe várhatóan felértékelődik. Ezt mindenképpen célszerű kombinálni levélen keresztüli táplálással. A fejtrágyákat kiegészítve biztosíthatjuk a töretlen fejlődést a kora tavaszi időszaban és maximálhatjuk a kalászszámot. Erre a CEREALL, vagy a ZEAMAX készítmények jelentik az optimális megoldást, melyek közvetlen felhasználható komplex hatóanyagai azonnali ásványianyag pótlást biztosítanak. Gyengébb fejlettségű növények esetében a fejlődési deficit ledolgozására célszerű kiegészíteni a kezelést ROOTPOWER-el, mely azonnal hasznosítható tápanyagokkal látják el a növényeket és erősíti a gyökérfejlődést.


A repce kora tavaszi regenerációja az előzményeket figyelembe véve az átlagosnál jobb lehet. Ennek ellenére a növények fejlődését szorosan követnünk kell, mert a rovarkártételi nyomás az enyhe tél miatt az átlagosnál erősebben alakulhat. Minden esély meg van rá, hogy a szárormányosok ellen több lépésben kell védekeznünk. Ezeket a korai kezeléseket célszerű kihasználni a repce tápanyagigényének kielégítésére. Az OILMAX és a ZEAMAX készítmények a repce hozammaximálását megalapozhatják ebben a korai időszakban. Ahol az állományokban fejlettségi deficit tapasztalható, ott a ROOTPOWER-el tudunk hathatósan beavatkozni a tenyészidőszak elején.


Cél a jó hozamkilátások megtartása, emelése


Az őszi vetésű növények életében talán az egyik legfontosabb időszak a korai tavasz. Ebben az időszakban zajlik a hozamra leginkább ható fejlődési folyamatok zöme, ezért a megfelelő kezelésekkel ebben az időszakban tudjuk a leginkább megalapozni a későbbi jó eredményt. Mivel a terményárakra nem tudunk hatni, ezért termelőként arra kell törekednünk, hogy a hozamunk legyen a lehető legmagasabb. A jó hozamért kora tavasszal tehetünk a legtöbbet. Ez különösen igaz ebben az évben, amikor az ősz az állományok zöménék megfelelő alapot teremtett egy sikeres évhez.


63 views0 comments

Comments


bottom of page